mandag 12. mai 2014

Tanker, følelser og....tungen.


I dag satt jeg ute i hagen sammen med to gode venninner.  Vi pratet om "alt og ingenting".
Vi pratet blant annet om hvor lett det er å havne i en "dans" man ikke ønsker, om man ikke er våken og oppmerksom.  La oss si du har verdier og ønsker om å ikke prate negativt om andre, så møter du en som kommer inn på et tema, og vips så er du igang med et tema du ikke ønsker.

Jeg sier ofte det til ungdommer, at de ikke er det de føler eller tenker. Fordi man kan ikke styre en tanke som kommer, eller alltid ta kontroll over følelser. MEN det man kan ta kontroll over er tungen.  Man bestemmer selv hva man ønsker å prate om, eller hva man vil si.
Men det er jammen viktig å være våken. For det er lett å si ting man ikke ønsker, eller delta i uskyldige samtaler som slett ikke er så uskyldige.

Ord du sier kan være med å rive ned.  Da er det viktig å ha kontroll over tungen.  Selv om du får tanker du slett ikke ønsker, kanskje i en sak, eller om et annet menneske. Betyr det ikke at du er et dårlig menneske! Det er hva du bestemmer deg for å gjøre med tanken som kom, som er avgjørende.

Så tanker og følelser kommer som vinden - du vet ikke alltid hvor eller når - og du styrer den ikke.
Men det er du som velger om tanker eller følelser skal dannes om til ord som du deler med de rundt deg.

Så derfor: Vær våken, og bruk tungen din til positive ord. Til glede og oppmuntring. Gjerne til saklige diskusjoner og refleksjoner, men aldri aldri la tanker og følelser dra deg avsted på en "dans" hvor ordene aldri kan tas tilbake.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar